Uratowaliście Lesia. Dziękujemy!

przedstawiamy Wam Lesia i Mazurka. Zawdzięczają Wam życie, choć wydawało się, że nie będzie szansy na ratunek dla obu. Wielkie podziękowania dla Was.

Chłopaki przyjechali jednym transportem do Benkowa i nie odstępują się na krok, więc film też będzie z nimi razem. Na ten moment aklimatyzują się w nowym miejscu, są w ośrodku w Nowej Studnicy – i niebawem dołączą do stada. Przed nimi oczywiście weterynarz i kowal, by ocenić ich stan zdrowia.

Bardzo Wam dziękujemy za ocalenie ich życia. Panowie nie są za wysocy i wydają się całkiem kontaktowi i zrównoważeni. Być może po odpowiednim szkoleniu, za jakiś czas, będą mogli dołączyć do stada naszych końskich terapeutów i będą pomagać chorym dzieciom.

z tytułem „Wspieram Lesia”

Wspieram Lesia

Jeśli podasz swój e-mail, poinformujemy Cię o jego dalszych losach

28.12.2022 Szanowni Państwo,
Kolejny dzień zaczynam od maila do Was, wierząc, że to wytrzymacie.
Jutro mija termin rozliczenia się za Mazurka i za Lesia. Brakuje na oba. Dużo brakuje na każdego z nich. Zbyt dużo…
Bardzo bym chciał, tak jak każdy z Was, by udało się obu, ale okres jest trudny. Wiele osób korzysta z odpoczynku, przygotowuje się na Sylwestra, ma swoje sprawy co oczywiste. A Mazurek i Lesio czekać na lepszy czas nie mogą. Jeśli ich nie spłacimy, nie dożyją Nowego Roku.
Z przerażeniem co rusz patrzę na zegarek i widząc topniejący czas, bije się z myślami co robić. Dłuższego terminu wynegocjować się nie da, już próbowałem. To są ludzie bez serca i uczuć. Bezlitośni.

Bardzo boję się sytuacji, gdy będę musiał jutro zrezygnować z ocalenia jednego z nich, by zapłacić za życie drugiego. Jak spojrzeć w oczy koniowi, którego trzeba zostawić, wiedząc, że już nigdy się go nie zobaczy, a okrucieństwo zbliżającej się śmierci jest niewyobrażalne? Jak żyć ze świadomością, że się nie dało rady? Zawiodło? Jak ten biedny koń zniesie rzeczy nie do zniesienia…

Mazurek i Lesio. Lesio i Mazurek. Oba zadatkowane. Oba żyją na kredyt. Więcej czasu nie ma. I nie będzie. Każdemu z nich brakuje, by uciec śmierci. Brakuje bardzo dużo. Mazurkowi potrzeba 980 zł, Lesiowi aż 2350 zł. Został jeden dzień na pomoc.

jutro, gdy nadejdzie zmrok, a szarówka zamieni się w ciemność, trzeba rozliczyć się za ich życie. Jeśli tego nie zrobimy, stracimy je na zawsze. Bardzo proszę o ratunek dla Lesia i Mazurka. Zrobię co w mojej mocy by żyły. To będzie tragedia, jeśli jutro trzeba będzie wybierać, który z nich ma żyć, a który pójdzie na rzeź z braku pieniędzy. I Was też proszę, błagam, pomóżcie im. Pomóżcie mi dotrzeć do jak największej ilości osób, może ktoś zechce wpłacić kilka złotych, wysłać sms.
Te drobne wpłaty mają wielką moc. Ratują życie.

Uratowany 30.12.2022

Aktualizacja 21.12.2022
zadatek za Lesia uzbierany, dziękuje z całego serca za błyskawiczną pomoc. Handlarz chciał do piątku resztę pieniędzy, ale na to nie ma żadnej szansy. Wszystko stoi. Wyprosiłem u handlarza czas do 29 grudnia. Nie wiem, czy się uda, ale obiecuję Wam, że zrobię co będę mógł by on żył. By, gdy przyjdzie termin został wykupiony. Was też proszę o dalszą pomoc dla Lesia.

Jeszcze w sobotę siedzieliśmy razem przy stole, dzieląc się jedzeniem, dobrym słowem, zabawnymi opowieściami i planami na przyszłość. A dziś? Dziś znowu dzwonię i piszę gdzie mogę by skazany na rzeź koń otrzymał życie.

Niedzielny poranek. Jeden MMS, wsiadam do samochodu i ruszam w drogę.
Gdy dojeżdżam na miejsce, handlarz siłą wyciąga z komórki tłustego konika. Tak, wyciąga, bo gniady koń nie chce wyjść. Przestraszone zwierzę zapiera się ze wszystkich sił. W końcu w ruch idzie bat, na nic moje protesty. Koń wyskakuje na środek podwórza, ale jedno szarpnięcie za linę sprawia, że staje jak sparaliżowany.  I tylko głową kręci na wszystkie strony. Kręci, ile zdoła, bo jednym sprawnym okiem trudno zobaczyć wszystko. Nie wie, gdzie jest, nie rozumie co się stało z jego domem, ale czuje fetor starego obornika zmieszany ze strachem. Boi się, bo wie, że śmierć się zbliża.

Nie pytam jakie drogi prowadziły Lesia do obory rzeźnika, bo nie ma to znaczenia. Tutaj życie wycenia się na kilogramy, a nie dawnymi zasługami. Trafił tu zapewne z powodu swojego kalectwa, bo choć z jednym okiem konie sobie dobrze radzą to kupców nie znajdują. Żyją, póki przyrastają na nich kilogramy, potem prosta droga do ubojni. Huk rzeźnickiego trapu to zwiastun kresu życia.

Handlarz powiedział, że jak chcemy kupić Lesia to do wtorku ma być 1300 zł zadatku, a do piątku pozostałe 4000 zł. Jeśli się spóźnię, Lesio pojedzie do rzeźni.
Szanowni Państwo, proszę o ratunek dla tego biednego konia. Lesio to młody koń, mógłby żyć jeszcze wiele, wiele lat, ale ludzie zdecydowali inaczej. Proszę, pomóżcie go uratować. Święta to nie jest czas na umieranie.

prowadzenie jedynego w Europie Azylu dla żubrów