Uratowana 04.09.2024

Uratowaliście Uszatkę w ostatnij chwili

05.09.2024 Szanowni Państwo,

Moc podziękowań dla Was za pomoc i zaangażowanie. Uszatka została dzięki Wam spłacona, został pokryty również koszt transportu i ośliczka w trybie natychmiastowym została odebrana i od wczoraj przebywa w zaprzyjaźnionej stajni na kwarantannie. Transport zniosła dobrze, na ten moment jest ostrożna do ludzi, nie chce podchodzić, nie chce być dotykana i należy to uszanować. Potrzebuje czasu, by nabrać zaufania do człowieka.

Dziękuję Wam po stokroć za pomoc. Czasu było bardzo mało, ale dzięki Wam udało się wyrwać Uszatkę z rąk handlarza. To Wasz sukces.

W przyszłym tygodniu odwiedzi ją lekarz, będzie zbadana również na źrebność. Będę Was informował o tym co u niej słychać. Dziękuję jeszcze raz i zapraszam do oglądania zdjęć.

Dziękuję, za każdą pomoc.

04.09.2024 Szanowni Państwo, dziękuję, dziękuję, dziękuję! Życie Uszatki zostało w ostatnim momencie spłacone, a ona sama w tej chwili jest już w samochodzie i jedzie do zaprzyjaźnionej stajni. Wrócę do Was niebawem ze zdjęciami i większą ilością informacji. Na ten moment, na szybko mam wiadomość od przewoźnika, że wszystko jest w porządku, załadunek odbył się bez problemów i jedzie spokojnie.

03.09.2024 godz: 17:53 Szanowni Państwo,
jest bardzo ciężko dzisiaj. Nie wiem, czy uzbieramy kolejną ratę za Biedronkę, Bajkę i Basię, bo zbiórka idzie słabo. I niestety brakuje również na wykup ośliczki Uszatki. Dzwoniłem, prosiłem handlarza o czas. On nie chce nawet o tym słyszeć. Krzyczy w telefon, że albo do 9 rano dostanie całe pieniądze i ośliczkę zabiorę, albo ją zawiezie do rzeźni. By ją spłacić i przewieźć potrzeba jeszcze 550 zł. Proszę, nie poddawajmy się jeszcze! Proszę Was ze wszystkich sił o wsparcie. To ostatnia szansa na ratunek. Ostatnia szansa na to, że Uszatka będzie żyła, że będzie jej dane urodzić!

Dziękuję, za każdą pomoc.

Na długo zanim powstało Benkowo, prowadziłem zajęcia z terapii kontaktowych dla chorych dzieci. Wielokrotnie widziałem jaki los spotyka zwierzęcych terapeutów po latach wiernej służby. Choć pracowały to, gdy tylko robiły się stare albo z jakiegokolwiek powodu niedołężne, odsyłano je do ubojni. Taką samą historię usłyszałem od handlarza o Uszatce. Starszej, kulawej ośliczce, która czeka na zabicie.

Uszatka była terapeutką chorych dzieci, cierpliwa, spokojna, wyrozumiała, latami pomagała najmłodszym w powrotach do zdrowia. Była bohaterką wielu opowieści, niemą uczestniczką terapii i nieodłącznym elementem dziecięcego świata. Pomagała jak mogła i jak umiała, choć przecież wcale o takim życiu nie marzyła. Bo zwierzęta nie pragną wozić ludzi ani spełniać poleceń. Ale nie mają wyjścia. Są niewolnikami. Są zakładnikami ludzkich pragnień, pomysłów i potrzeb.

Gdy Uszatka okulała i przestała dawać zysk została sprzedana gospodarzowi ze wsi obok. Kupił ją, bo była źrebna i liczył, że gdy ośliczka urodzi, zarobi więcej pieniędzy. Ale minęło kilka tygodni, a źrebaka jak nie było tak nie ma.

Zirytowany gospodarz doszedł do wniosku, że dłużej jej trzymać i karmić nie będzie i odwiózł ją do skupu, z którego ośliczka ma być wywieziona na rzeź. I nikogo nie interesuje czy jest źrebna, czy też nie. W takich miejscach nikt zwierząt nie bada, tutaj jedyny sprzęt do ich obsługi to rzeźnicka waga.

ja wiem, że nie uratujemy wszystkich skazanych na zabicie zwierząt, ale mamy w tej chwili możliwość, by przyjąć Uszatkę i zapewnić jej dobrą opiekę. U nas będzie mogła spędzić resztę swoich dni w spokoju, otoczona troską i miłością, na jakie zasługuje.

Proszę, pomóżcie ją wykupić z rąk handlarza. Jej życie warte jest 3400 zł. W poniedziałek, 2 września wpłacone zostało 1400 zł zaliczki i już we wtorek trzeba dopłacić całą resztę. Handlarz nie chce czekać ani dnia dłużej na spłatę! Bardzo proszę o pomoc dla Uszatki.

Dziękuję, za każdą pomoc.

z tytułem „Ratuję Uszatkę”
numer konta:
23102040270000110216926564