URATOWALIŚCIE MISIĘ I JEJ MAMĘ

BARDZO DZIĘKUJĘ!

12.12.2023

chciałbym jeszcze raz (i to na pewno nie ostatni) podziękować za Wasze zaangażowanie, za Waszą pomoc dla Misi i jej mamy, która już nie jest bezimienna – nazwaliśmy ją – Marcela.

Opuściły już jakiś czas temu handlarską oborę i zamieszkały w zaprzyjaźnionej stajni, gdzie przechodzą kwarantannę. Misia zdziwiona śniegiem, oddycha w końcu świeżym powietrzem i korzysta z uroków nowej rzeczywistości, wolnej od odoru strachu i cierpienia. Marcela to mama z prawdziwego zdarzenia i prezentuje całkowity spokój oraz anielską cierpliwość. W końcu jej córeczka może doświadczać życia tak, jak powinna była od początku.

To nie koniec wieści – gdy zakończą kwarantannę pojadą prosto do… domu adopcyjnego!

Dziękuję za podarowanie im życia ❤️❤️❤️

06.12.2023

to wielka radość, gdy w Mikołajki mogę Wam przekazać takie dobre wieści. Umawiamy transport dla Misi i jej mamy. Obejrzy je weterynarz i kowal, szczególnie mamę, bo kuleje.

Jestem wdzięczny za to, że wzięliście udział w ich ocaleniu.

Dziękuję po tysiąckroć za ich życie ❤️❤️❤️

05.12.2023 Szanowni Państwo, dziś mija termin rozliczenia się za Misię i jej mamę. Ta mała ośliczka jest bardzo dzielna, a jej mama robi co może żeby się nią opiekować, ale jeśli my nie dopłacimy reszty pieniędzy, ich życie brutalnie zostanie przerwane. Handlarze nie mają litości, zwierzęta to dla nich tylko towar.
Jutro są Mikołajki, bardzo proszę ocalmy je, dajmy im najcenniejszy z prezentów – życie. Niech mała Misia ma możliwość dorosnąć, niech jej mama nadal się nią zajmuje tym razem już bez rzeźnickich lin, ciemnicy, fetoru odchodów i strachu przed człowiekiem.
Aby obie żyły i już zawsze były bezpieczne potrzeba jeszcze 900 zł – tyle brakuje, by je spłacić i przewieźć. Ale sam wykup to początek pomocy. Obie muszą zostać odwszone i odrobaczone, musi zbadać je lekarz, mamę odwiedzić kowal. Mama Misi kuleje, trzeba pilnie wykonać diagnostykę w tym zdjęcia RTG i zobaczyć czy da jej się pomóc. Trzeba im kupić dobre pasze, by uzupełnić niedobory. To wszystko duże koszty.

Proszę o pomoc dla dzielnej Misi i jej mamy. Nie odwracajmy się od nich. Dla nich Wasza pomoc to jedyne, co może sprawić, że jutro nie pojadą do rzeźni.

List do mamy

Mamusiu, dziękuję ci za to, że codziennie się o mnie troszczysz. Za to, że pachniesz pysznym mlekiem, którego mam pod dostatkiem. Dziękuję, że mnie przytulasz i że trącasz nosem, gdy się smucę. Dziękuję, za to, że jesteś. Ja wiem, że tu ciemno, że nigdy nie byłam tam za drzwiami. Wiem, że śmierdzi i jest brudno, ale najważniejsze, że mam ciebie, mamo. Rozumiem, jaka Ty jesteś dzielna i jak bardzo się starasz bym ja była spokojna. Choć jestem jeszcze malutka to bardzo dobrze czuję, że Ty się boisz. Widzę, jak bardzo się denerwujesz, gdy przychodzi ten straszny człowiek i świeci na nas, a my nie możemy się schować. Widziałam, jaka byłaś przerażona, gdy mnie złapał i związał liną, mówiąc, że muszę umieć iść koło ciebie. Szarpałam się, ale on trzymał mnie z całych sił, a ty nie mogłaś mnie zasłonić. Twoja lina jest mocna, nie dałaś rady się urwać. On powiedział, że już niedługo stąd wyjdziemy. Mamo, mamo ja wiem co to oznacza. Słyszałam inne osiołki jak płaczą i się szarpią. One jadą tam skąd się nie wraca. Boją się tak bardzo, że ze strachu sikają.

Mamo, mamo ja będę dzielna, pójdę za Tobą wszędzie. Obiecuję! Nie będę się bała, póki Ty będziesz przy mnie. Mamo, mamo ja wiem, że nas zabiją. Ale to nie Twoja wina. To ludzie są źli i wysyłają na rzeź zwierzęta, które nie mogą pracować. Mi nie przeszkadza, że utykasz, bo jesteś najlepszą mamą na świecie i gdybym mogła zrobiła bym wszystko abyśmy mogły spokojnie żyć. Zabrałabym cię w najlepsze miejsce gdzie nikt by już nic od nas nie chciał.
Ale nie mogę, Ty też nie.
Mamo, mamo nie bój się proszę. Może jest jakieś ośle niebo i jeszcze spotkamy te osiołki, które słyszałam za drzwiami. Może one tam na nas wszystkie czekają. Może tam zobaczę w końcu jak wygląda słońce, trawa, poczuje, jak wieje wiatr. Mamo, mamo dziękuję Ci że starałaś mnie chronić, wiem, że nie mogłaś zrobić nic więcej.
Mamo, mamo nie bój się, ja będę dzielna. Nie będę uciekała, gdy po nas przyjdzie ten człowiek. Nigdy cię nie zostawię. Mamo, mamo, kocham cię.
Twoja Misia

Uratowane 05.12.2023

Mała Misia urodziła się u handlarza. Nie zna innego świata niż ten, który widzicie. O ich istnieniu wiem od dawna, pytałem wielokrotnie o odkupienie, ale nie było szansy by się dogadać co do ceny, a póki handlarz chciał więcej niż ubojnia, miałem nadzieję, że ktoś da im dom. Mama Misi to duży osiołek, ma ponad 125 cm w kłębie i handlarz liczył, że dobrze ją sprzeda. Tyle, że kulawizna, która miała się wyleczyć, okazała się trwała, a utykającej oślicy po prostu nikt nie chce.
Handlarzowi skończyła się cierpliwość. Idą Mikołajki, święta, ma wydatki i potrzebuje pieniędzy na prezenty dla dzieci. Sam do mnie napisał, przysłał zdjęcia, spytał, czy dam 4800 zł. Dodał, że 4500 dostanie w ubojni, ale tam nie będzie musiał czekać na pieniądze. Wpłacona została zaliczka ale handlarz dał termin na spłatę do 5 grudnia więc tego czasu na spłatę jest bardzo mało.
Proszę spróbujmy im pomóc, odkupić je. Nie umiem i nie chce się od nich odwrócić.
Jeśli uda się im pomóc, potrzebne będą też pieniądze na transport – 700 zł.

z tytułem „Ratuję Misię”
numer konta:
23102040270000110216926564

Pomoc dla Misi

Jeśli podasz swój e-mail, poinformujemy Cię o ich dalszych losach

Pomoc dla Misi