Groszka uratowana. Dziękuję!

Aktualizacja 30.08.2023

czy pamiętacie jeszcze Groszkę? Została uratowana dzięki Waszej pomocy w marcu tego roku i od tego czasu mieszka w naszym ośrodku, w Nowej Studnicy. Dzięki Wam ma zapewnione wszystko czego potrzebuje i nie musi się już nigdy więcej bać o swoją przyszłość. Dziękujemy Wam w jej imieniu za wszystko co dla niej zrobiliście. Nie byłoby jej tutaj, gdyby nie Wy. Jesteście niesamowici! ❤️

Aktualizacja 08.08.2023

Piękna Groszka przesyła Wam podziękowania za uratowanie życia i życzy miłego dnia!❤️

Aktualizacja 19.06.2023

dzisiaj przychodzimy do Was ze zdjęciami przepięknej Groszki, którą uratowaliście w marcu tego roku. Ma się bardzo dobrze, całe dnie spędza na wybiegu, relaksując się i jedząc sianko. Musimy przyznać, że jej wyjątkowa uroda zachwyca każdego kto ją zobaczy.
Dziękujemy Wam w jej imieniu za ocalenie życia i życzymy miłego tygodnia❤️

31.03.2023
Szanowni Państwo, w telegraficznym skrócie. Groszka właśnie dotarła do Nowej Studnicy.

Ogromne podziękowania za pomoc i życzymy udanego weekendu.

z tytułem „Wspieram Groszkę”

Wspieram Groszkę

Opowiem Ci historię. O umieraniu. O byciu zbędnym i niechcianym. I o tym, że nie musisz być stary, aby świat się od ciebie odwrócił. Wystarczy, że nie dajesz pieniędzy, a już nie ma nikogo, kto by cię kochał.

Uratowana 31.03.2023

Oto Groszka. Stoi w oborze u handlarza. Rzeźnicki cienki sznur oplata jej delikatną szyję i głowę. Gdy do niej wchodzę zagląda mi w oczy i serce. Nieśmiało sprawdza kto przyszedł. Przekrzywia głowę i rży cichutko. Jest taka bezradna. Przestraszona. Grzebie nogą prosząc o ratunek. Dotykam jej miękkiej sierści, głaszcze po szyi. Czuje, jak się uspokaja. W końcu ostrożnie bierze talarek marchewki z mojej ręki i mrużąc oczy, długo go żuje. Jak by chciała zapamiętać ten smak na zawsze. Może właśnie chce? Bo kto wie, czy tam, gdzie idą konie po śmierci jest w ogóle jakaś marchewka?

Handlarz szturcha Groszkę batem i mówi, że ładna, kolorowa taka, ale nie proponuje nawet, że ją wyprowadzi. Po chwili dodaje, że wygląd jej nie uratuje. W ubojni nawet za najpiękniejszą i tak zapłacą tylko tyle, co za mięso. Mówi, że kupił od innego handlarza. Ponoć przeszła przez kilka rąk, miejsca nigdzie nie zagrzała. Każdy liczył, że na Groszce zarobi, ale nie zarobił. Groszka rodzić nie chce i do tego kuleje. Klienta nie ma, wiec idzie na rzeź.

Normalna sprawa w świecie zwierząt gospodarskich. Nie dajesz zysku, to musisz umrzeć, za darmo jeść tu nie dają.

Handlarz mówi, że w ubojni zapłacą mu 8600 zł. Ma ją zawieźć jutro. Nie namawia do zakupu. Pytam o zadatek, mówi, że chce 2000 zł do 9 rano we wtorek (AKTUALIZACJA – ZADATEK ZOSTAŁ WPŁACONY). To nie załaduje Groszki. Mówi też, że reszta pieniędzy najdalej do piątku i kobyła ma do tego dnia też wyjechać. To nie hotel rzuca odchodząc.

Stojąc tam na handlarskim podwórku, bije się z myślami. Chwile temu pojechała do adopcji Maryna, mamy wolne miejsce. Możemy Groszkę przyjąć. Ale patrząc w telefon, na te kilka zrobionych zdjęć, ogarniają mnie wątpliwości. Czy kogokolwiek wzruszy jej los? Czy znajdą się dobrzy ludzie, którzy pomogą? Czy nie okaże się, że moja prośba nie uratuje Groszce życia, bo jej zdjęcia nie wzruszają?

Wsiadając do samochodu słyszałem jej ciche rżenie. Nadal je słyszę…

Proszę, pomóż. Chociaż spróbujmy ją wykupić.

Dziękuje za wsparcie

Wspieram Groszkę