Wysłaliśmy kolejne wsparcie na Sri Lance

Od kilku miesięcy wraz z Wami wspieramy psy uliczne z Cejlonu. Populacja tych zwierząt sięga 3 milionów i są one nieodłączną częścią Sri Lanki. Pełnią tam funkcje czyścicieli, dojadając to, czego nie zjedzą ludzie. Nie głodują. Zwierzęta te żyją najczęściej na ulicy, koczując wszędzie. Niewielka liczba z tych 3 milionów to psy właścicielskie, ale nawet wśród tej grupy, tylko nieliczne mają dostęp do opieki weterynaryjnej. Wiele psów jest chorych na świerzb, łyse, ze strupami, drapiące się do krwi zwierzęta to codzienny widok, zwłaszcza na południu kraju. Dużo zwierząt jest również po urazach, z połamanymi nogami, bo leżąc na drogach są najeżdżane przez tuk tuki i samochody.

Sri Lanka jest krajem w głębokiej zapaści borykającym się z kolosalnymi problemami. Opieką, karmieniem, ratowaniem psów ulicznych zajmują się organizacje i osoby prywatne. Ogromnym problemem jest brak kontroli urodzeń, te miliony psów się cały czas rozmnażają. Dla Europejczyka widok tego, co tam się dzieje, jest szokujący. Wiele zwierzaków u nas leczonych by było w klinice, a tam po prostu umierają na ulicach obojętnie mijane przez ludzi.
Organizacje starają się zmniejszyć populacje bezdomnych zwierząt. Jeśli mają środki to zakładają w wybranej miejscowości obóz i przeprowadzają hurtowo sterylizację, szczepią, podają leki na świerzb. I choć to kropla w morzu, bo ilość psów ulicznych jest przerażająca, to jest to jedyne działanie, które docelowo ma szanse na zmniejszenie ilości cierpienia.

Dzięki Waszej pomocy przesłaliśmy kolejne wsparcie finansowe. To wsparcie to ogromna pomoc, bo za wysłaną kwotę uda się opłacić sterylizację 225 psów, co zapobiegnie setom narodzin niechcianych zwierząt, zapobiegnie ogromnemu cierpieniu. Dziękujemy z całego serca.

Wiemy, że u nas jest wiele zwierząt czekających na pomoc. Wiemy, że obok jest wojna i tam też potrzebne jest wsparcie. Ale wiemy też jak porażający jest problem na Cejlonie i niezmiennie prosimy o pomoc. Koszt jednej sterylizacji to aktualnie równowartość 40 zł. Taka kwota to realna pomoc zmniejszająca ilość narodzin niechcianych zwierząt.
Jeśli możesz, pomóż.

• Więcej o psach ulicznych z Cejlonu KLIK