TEKLA URATOWANA. DZIĘKUJEMY

składamy na Wasze ręce kolejne podziękowania. Tekla bezpieczna, już w swoim nowym domu, pod troskliwą opieką zapoznaje się z nowym miejscem. Dzięki Waszej pomocy udało się ją uratować, choć nie było to proste, na szczęście jest już bezpieczna.
Tekla od handlarza pojechała bezpośrednio do swojego domu adopcyjnego koło Warszawy. Dzięki temu, że było dla niej tam miejsce mogliśmy jej pomóc.
W najbliższych dnia będzie miała wykonaną korekcję racic, bo są bardzo poprzerastane i krzywe, dawno nie robione. Zostanie doczyszczona, odrobaczona, odżywiona. Po kwarantannie i badaniach, jeśli nie będzie przeciwwskazań ze strony lekarza, dołączy do koleżanek i będzie zajmowała się nicnierobieniem. Nie będzie rozmnażana.
Serdecznie Wam dziękujemy za pomoc dla Tekli. Dostała na gwiazdkę najcenniejszy z podarków – życie.

Uratowana 8.12.2022

Świat niechcianych zwierząt zaczyna się, gdy błoto zmieszane z odchodami przylepia się do butów. Gdy zamiast śniegu, resztek trawy i czarnej ziemi jest brud, a w wilgotnym powietrzu unosi się fetor uryny. Bywam w tych miejscach. Spoglądam w oczy zwierząt, które wiedzą, że umrą. Są przerażone i potwornie samotne. Jedne obserwują mnie bez emocji pogodzone z losem, inne starają się jak mogą by zwrócić moją uwagę. Rżą, szarpią się, uderzają kopytem rozbryzgując własne odchody. Upokorzone w każdy możliwy sposób. Ograbione ze wszystkiego co dobre. Gdy przychodzę za jakiś czas, ich już nie ma. Są inne. Kolejne. I kolejne. Ciągle mam nadzieję, że tamte są już szczęśliwe. Gdziekolwiek są. I, że jeszcze się spotkamy… za jakiś czas.
Tekla została sama. Ostatnia z całej stawki. Dziś jedyna u handlarz. Została, bo samochód jadący do ubojni, był pełny. Ale handlarz nie narzeka. Mówi, że pojedzie następnym, żaden to kłopot. Mówi też, że Tekla nie jest stara, tylko nie zacielona, więc zysk może dać tylko jej zabicie.

Uwiązana liną za rogi, rozgląda się przerażona i co chwila ryczy. Zrozpaczona nawołuje te, które już nie mogą jej usłyszeć. Jej strach przed śmiercią jest przejmujący, ale tu, gdzie zwierzęta mają wyłącznie wartość rzeźną, nikogo to nie obchodzi.

3900 zł kosztuje jej życie wraz z transportem. Do środy trzeba wpłacić 1400 zł zadatku. Bardzo proszę o najdrobniejsze wpłaty. Czas przed świętami nie sprzyja pomaganiu. Zawsze jest trudniej, bo każdy ma swoje wydatki, plany, a teraz jeszcze doszła wojna i inflacja. Do tego Tekla to krowa, będzie trudno ją uratować, ale póki oddycha jest nadzieja.

z tytułem „Ratuję Teklę”

Ratuję Teklę