Uratowaliście Szarego

Aktualizacja 09.08.2022

Szary trafił pod nasze skrzydła dzięki Wam. Zaniedbany, z kopytami jak płetwy, stał miesiącami w ciemnej komórce czekając na transport do rzeźni. Uratowaliście go i zupełnie odmieniliście jego życie. Szary dzięki Wam uzyskał możliwość diagnostyki i leczenia.

Koń ma przewlekły ochwat będący wynikiem braku korekcji kopyt. Od czasu przyjazdu do nas jest cały czas w trakcie leczenia. Pod okiem weterynarza i kowala pomalutku wraca do zdrowia. Lepiej i chętniej chodzi, co jest dużym sukcesem.

Szary nie ma nikogo kto by go wspierał i rozgląda się za opiekunami wirtualnymi. A jeśli ktoś z Was chciałby zrobić mu prezent to chętnie przyjmie pasze dla koni po ochwacie czy biotynę, która wspomoże prawidłowy zrost jego puszek kopytowych.

Aktualizacja 27.03.2022

Pozdrowienia od Szarego!

Aktualizacja 26.03.2022

Szanowni Państwo, prosimy o wybaczenie zwłoki z publikacją wiadomości o Szarym. Wiele działań, jakie prowadzimy, zajmuje nam ogrom czasu, stąd opóźnienie. Mamy nadzieję, że w najbliższych dniach uda nam się uzupełnić zaległości.
Dziś o Szarym, koń jest bezpieczny dzięki Wam. Od handlarza został przewieziony do zaprzyjaźnionej stajni koło Puław, gdzie oczekuje na kastrację. Po zabiegu przyjedzie do Benkowa i zostanie dołączony do dużego stada koni. Dziś zamieszczamy zaległe zdjęcia z transportu oraz z pierwszych chwil w nowej stajni, a niebawem więcej materiałów oraz aktualne filmy.
Bardzo dziękujemy za pomoc dla Szarego. Żyje, bo mu to życie daliście. Dziękujemy z całego serca w imieniu swoi i Szarego.

z tytułem „Pomoc dla Szarego”

Pomoc dla Szarego

Jeśli podasz swój e-mail, poinformujemy Cię o jego dalszych losach

Aktualizacja 07.03.2022
Szanowni Państwo, w imieniu Szarego i swoim, bardzo prosimy o wsparcie. Musimy jutro zapłacić zaliczkę w wysokości 1800 zł by dostać dodatkowy czas na zebranie pieniędzy na wykup. Prosimy o pomoc. Szary ma już swoje lata, jest zaniedbany, kulawy. Nie ma szansy na znalezienie domu.

Uratowany 16.03.2022

Kiedy wyprowadzaliśmy z obory handlarza uratowaną właśnie starą klacz Maszę, pożegnało nas przeraźliwe rżenie. To Szary. Taki sam jak Masza, stary  koń przeznaczony na rzeź. Z przerażeniem szarpał się na krótkiej handlarskiej linie i próbował dogonić wychodzącą z nami Maszę. Masza posłusznie szła z nami, ale jej rżenie – równie rozpaczliwe – odpowiadało Szaremu. Wzajemne nawoływanie i płacz obu koni towarzyszyły nam jeszcze długo po tym, jak Masza została wprowadzona do koniowozu. Nie wiedzieliśmy, że pomiędzy oboma końmi jest tak silna więź. Widocznie podczas dni spędzonych w tym ciemnym, ponurym miejscu stały się sobie bardzo bliskie. Serce mi pękało, gdy rozdzielaliśmy oba konie, ale nie mieliśmy ani grosza więcej. Nie mogliśmy kupić Szarego i zabrać ze sobą.

Obiecaliśmy Maszy, że nie żegna Szarego na zawsze. Że jeszcze się zobaczą. I zrobimy wszystko, aby dotrzymać słowa.

Szary jest zwykłym końskim staruszkiem. Był tuczony na rzeź. Widać, że jest zaniedbany, kowala nie widział od bardzo dawna, Kuleje. Ale teraz – odpowiednio utuczony – jest gotowy, aby odwieźć go do ubojni. I jeśli nam się nie uda, tam właśnie pojedzie za kilka dni w swoją ostatnią podróż. Nie spotka już ukochanej Maszy.

Bardzo proszę, pomóżmy obu końskim staruszkom spędzić razem ostatnie lata życia.

Cena za życie Szarego i jego transport do nas to 7300 zł. Jeśli do jutra wpłacimy 1800 zł. zaliczki, dostaniemy kolejne kilka dni na spłatę reszty. Spróbujmy, proszę! Pomóżcie!

prowadenie jedynego w Europie Azylu dla żubrów

Pomoc dla Szarego