Szara uratowana. Dziękujemy!

Aktualizacja 21.09.2022
Szanowni Państwo, jeszcze raz bardzo dziękujemy za pomoc dla Szarej. To przesympatyczna staruszka. Bardzo grzeczna, kontaktowa i miła. Ma niezmierzone pokłady cierpliwości do innych zwierząt i do ludzi dużych i tych zupełnie małych.

Jest już po wizycie lekarza. Ma podrażnione oczy, zostało wdrożone leczenie, mamy nadzieję, że za kilka dni po łzawieniu nie będzie śladu. Została odwszona, przed nią odrobaczenie. Ma apetyt, bardzo lubi marchewki i jabłka. Z każdym dniem jest też silniejsza, dużo spaceruje, zdarza jej się podkłusowywać po smakołyki. Mamy nadzieję, że przed Szarą wiele lat dobrego życia.

Bardzo Wam dziękujemy za pomoc dla tej cudownej ośliczki. Ona żyje dzięki Wam.

Ale to nie koniec dobrych wieści. Wszystko wskazuje na to, że niebawem Szara będzie mogła rozglądać się za dobrym domem adopcyjnym. Za najlepszym. A do tego domu najchętniej zabrałaby ze sobą Pętelkę. Dziewczyny się zaprzyjaźniły i polubiły, na pewno nie miałaby nic przeciw, by zamieszkać razem. Osiołki to zwierzęta stadna, najlepiej się czują we własnym towarzystwie.
Dziewczyny oczywiście tylko jako zwierzaki do towarzystwa, bez możliwości użytkowania.

👉 Masz pytania? Zadzwoń: 506 349 596 Michał

z tytułem „Pomoc dla Szarej”

Pomoc dla Szarej

krótko, ale treściwie. Ocaliliście Szarą :-) Dziękujemy!
Staruszka dołączyła do wykupionej chwilę temu Pętelki i dziewczyny wspólnie odbędą kwarantanne, po której zakończeniu przyjadą do Benkowa.
Szara jest większa od Pętelki, ale tak samo spokojna i cierpliwa. Obie dziewczyny są pełnoletnie (już jakiś czas) więc wiek zrobił swoje. Mądre i wyrozumiałe z pełnym spokojem znoszą wszystkie zabiegi.
Zapraszamy na film z Pętelką i Szarą, w najbliższych dniach więcej informacji o stanie zdrowia Szarej.
I jeszcze raz bardzo Wam dziękujemy za podarowaniem im życia. Bez Was nie byłoby żadnej szansy na ratunek dla nich.

Uratowana 15.09.2022

Gdyby Szara miała więcej szczęścia, nie rodziłaby całe swoje życie, nie woziła w kurzu i upale dzieci na swoim grzbiecie, nie ciągnęłaby bryczką turystów. Bo gdyby Szara miała więcej szczęścia, ktoś by ją kochał, głaskał, przytulał, troszczył się o nią. Bo Szara, poczciwa jest, uważna, ostrożna. Z cały swoim charakterem, cierpliwością i spokojem, mogłaby być idealnym przyjacielem każdego człowieka.

Ale zamiast dobrego życia, człowiek Szarą wykorzystał, a jej dobry charakter sprawił, że przegrała swoje życie już na starcie. Nie buntowała się, nie broniła, więc wydrenowano ją do cna, obciążając pracą ponad siły. Dziś, ma ponad 25 lat, siwe skronie, zarwane plecy, koślawe nóżki i wyrok śmierci, a mimo to, gdy do niej podejdziesz, przytuli się do ciebie. Schowa ciepłe chrapki w Twoje dłonie, poliże je i mrużąc oczy, cichutko westchnie zadowolona, że jesteś obok. Jesteś dla niej. Choć na chwilę.

Życie Szarej się kończy. I nie dlatego, że jest już stara, ale dlatego, że przestała się nadawać. Do pracy, do rodzenia, do zarabiania. Darmozjada, nawet najmilszego, nikt trzymać nie chce. Nie pracuje, to traci prawo do życia. Gdy się nie zaźrebiła, jej pan uznał, że na Szarą już czas i sprzedał do handlarza, by ten zawiózł ją ubój.

By ocalić Szarą, wiele osób musi uznać, że warto to zrobić. Wierzymy, że ta stara ośliczka znajdzie miejsce w Waszych sercach i pomożecie ją uratować. Potrzeba 4300 zł, by ją odkupić i przewieźć.

Mamy czas do środy, by wpłacić zadatek 1000 zł (dzięki Wam udało się go wpłacić), pozostałą kwotę będziemy musieli zebrać do 15 września.

Bardzo prosimy o ratunek dla Szarej. Ona może żyć, mamy dla niej miejsce, ale potrzebne są pieniądze, by ocalić jej życie.

prowadenie jedynego w Europie Azylu dla żubrów