Udało się uratować Smerfetkę!

Obiecany film z malutką Smerfetką. Kucka jest już w Nowej Studnicy, dołączyła do kilku koników, które są na kwarantannie i czeka na wizytę kowala i weterynarza. Została już odwszona oraz odrobaczona (to u nas standardowa procedura, gdy przyjeżdża nowy koń). Niestety jest wycofana i niechętnie podchodzi do człowieka, ale na pewno uda nam się odbudować jej zaufanie i bez lęku będzie patrzyła w stronę ludzi.

Bardzo Wam dziękuję za wsparcie dla małej Smerfetki. Była tylko chwila, by jej pomóc, a udało się. To dzięki Wam żyje i jest bezpieczna.

Bardzo, bardzo dziękuję.

z tytułem „Wspieram Smerfetkę”
numer konta:
23102040270000110216926564

Za każdą pomoc – dziękujemy z całego serca

Wspieram Smerfetkę

Jeśli podasz swój e-mail, poinformujemy Cię o ich dalszych losach

14.09.2023

Zrobiliście to! Uratowaliście Smerfetkę, a czasu mieliśmy przecież tak mało. Znaleźliście w swoich sercach miejsce dla tej drobniutkiej babuleńki, za co jestem Wam przeogromnie wdzięczny. A mam jeszcze jedną świetną wiadomość – Smerfecia już dojechała do Nowej Studnicy, także niebawem wrzucimy tutaj porcję zdjęć i filmik. Malutka jest zalękniona, oczywiście zapewnimy jej wszystko, co niezbędne. W pierwszej kolejności obejrzy ją kowal i weterynarz. To wszystko dzięki Waszemu wsparciu.

Dziękuję Wam, dziękuję, dziękuję! Jesteście niesamowici!

13.09.2023 Szanowni Państwo,

Paproszek zadatkowany, ale Smerfetka, która jest od tego samego handlarza, bardzo pilnie potrzebuje pomocy. Trzeba wpłacić 1600 zł za jej życie, brakuje jeszcze 700 zł. Zostało już bardzo mało czasu, by jej pomóc. Dziś mija termin.

Bardzo proszę, jeśli zajrzałeś do niej, poznałeś jej historię, pomóż jej przeżyć. Czeka na nią miejsce w naszym przytulisku, w Nowej Studnicy. Można ją tu będzie odwiedzić, pogłaskać, zobaczyć jak sobie radzi. Będzie miała dobrze, obiecuje. Zrobię co w mojej mocy by przestała bać się ludzi, a ręka nie kojarzyła jej się z cierpieniem. Ale by dostała swoją szansę, musimy się za nią najpierw rozliczyć.

Proszę, ratujmy ją. Niech żyje.

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc.

Gdy wyjeżdżałem od handlarza, od którego jest Paproszek, zobaczyłem małego konika, który stał tam na stercie wyschniętych odchodów w sznurze na głowie. Gdy podszedłem, okazało się to, że to klaczka. Zamarła i tylko drżące mięśnie przykryte skórą zdradzały jak wielki jest jej strach, przed człowiekiem.

Uratowana 14.09.2023

To mała dziewczynka, choć nie wygląda, ma już swoje lata. Spytałem o nią, bo jakbym mógł inaczej, wiedząc, że z tego miejsca zwierzęta jadą tylko na rzeź. Handlarz przyszedł, poklepał kruszynkę po zadzie. Ta, aż się skuliła ze strachu. Powiedział, że kupił ją dla wnuczki. Dodał, śmiejąc się, że krnąbrna była, ale sobie z nią już poradził i teraz wystarczy, że spojrzy, a ona staje w miejscu i nawet ogonem nie ruszy. Powiedział też, że tuczy ją na mięso, że jeszcze parę kilogramów i rzeźnia. Nie będzie trzymał. „Wnuczka nie przyjeżdża, nie interesuje jej koń ani wizyty na wsi, a żarcie kosztuje. Do tego zaźrebić się nie chce, darmozjad i tyle.”
Nie mogłem jej tam zostawić. Wy też byście nie mogli.

Popatrzcie na nią proszę, ma na imię Smerfetka.
Kuleje, bo u handlarzy końmi na rzeź kowala nie spotkasz. Sierść matowa, stercząca. Jest zawszona i zarobaczona. Jest naprawdę mała i tylko te oczy ma takie wielkie, przerażone. Nie ma w nich nadziei.

Mężczyzna na początku kazał przyjechać za miesiąc, bo Smerfetka musi przytyć, on stratny być nie może. Pieniądze w takich miejscach działają cuda. 200 zł więcej jako premia za te kilogramy, których nie ma, skłoniło go do szybkiej zmiany zdania.

Ale warunek jest jeden, w środę mamy ją spłacić. W tę środę.

Smerfetka jest zupełnie bezbronna. Zdana na łaskę ludzi.
Zdana na Twoją litość.

Nie wiem, jakich słów użyć, by kolejny raz poprosić o pomoc, bo robię to ciągle. To proszenie nie jest ani miłe, ani łatwe, ale jeszcze trudniej mi było ją tam zostawić.
To smerfetkowe, zmarnowane przez ludzi życie, warte jest 1600 zł. Jeśli uważasz, że możesz pomóc, proszę zrób to teraz, bo kolejnego terminu nie będzie. Kilka złotych, jeden SMS, to dla niej realna szansa na ratunek.

Wspieram Smerfetkę