Paszczak uratowany. Dziękujemy!

było dziś o Malince to teraz czas na wieści o małym Paszczaku. Staruszek otrzymał od Was życie,  niezmiernie nas to cieszy. Dziękujemy.

Paszczak jest stary, w dniu odbioru miał gorączkę i był osłabiony w wyniku zołzy. Dużym ryzykiem było wiezienie go kilkaset kilometrów do nas, do Studnicy, więc pojechał do zaprzyjaźnionej stajni koło Warszawy gdzie przechodzi kwarantanne z innym kucykiem.Chłopcy są po badaniach, obaj są w trakcie leczenia i obaj czują się coraz lepiej.

Paszczak, jak się okazało, ma wiele talentów. Umie uciekać na widok weterynarza, oganiając się przed nim ogonem jak od natrętnej muchy. No i miny robi takie, że od razu wiesz, czy cię polubił ;-) I jeść bardzo lubi, zwłaszcza jabłka. Za jabłka zrobi wszystko, byle na odległość ;

Paszczak bardzo zaprzyjaźnił się z nowym kolegą, równie wiekowym i chłopaki nie odstępują się na krok. Priorytetem dla nas jest zawsze dobro zwierząt i najpewniej Paszczak zostanie tam, gdzie jest do końca swoich dni. Nie chcemy fundować mu kolejnego rozstania i traumy z tym związanej. Skoro znalazł oparcie i przyjaciela, ma apetyt i chęć do życia, nie warto tego burzyć.

Będziemy oczywiście zamieszczali wieści o Paszczaku.
Bardzo Wam dziękujemy za ratunek dla staruszka. Bez Waszej pomocy już by go nie było.

z tytułem „Wspieram Paszczaka”

Wspieram Paszczaka

Jeśli podasz swój e-mail, poinformujemy Cię o jego dalszych losach

Uratowany 25.11.2022

Malutki Paszczak nerwowo przestępuję z nóżki na nóżkę. Ze strachu cały aż się trzęsie. Co chwila cichuteńko rży. Tak bardzo chciałby wrócić do domu. Jeszcze trochę pożyć, a gdy nadejdzie jego czas, położyć się na pachnącej słomie i odejść w miejscu, które zawsze było jego domem.
Obiecali mu miłość, aż po kres, ale ludzkie wyrachowanie wzięło górę. Bo deklaracje na zawsze mają często krótki termin ważności. Obietnica wygasła, gdy kucyk stał się niepotrzebny.
Paszczakowi wpierw posiwiały skronie, potem chód zrobił się nieporadny, ciężki. Starość zastukała do drzwi jego niewielkiej stajenki, zabrała sprawność, zdrowie, siły. Bywały dni, że nie był sam w stanie wstać, leżał wtedy godzinami i czekał, aż sobie o nim ktoś przypomni. Rżąc nawoływał o pomoc. Zdarzało się to coraz częściej. Gdy kolejny raz zaległ, właściciele zawołali handlarza i pomogli ładować staruszka na trap. Nie rozumiał ten mały konik co się dzieje. Nie wiedział co zrobił złego, że zabierają go z miejsca w którym spędził całe swoje życie.

Właściciele ponoć płakali przy załadunku, mówili, że kochają go, tylko nie zniosą widoku umierającego konia. Nie chcieli oglądać jak stareńki kucyk, z którym wychowywały się ich dzieci, ma coraz większe problemy. Jak z tygodnia na tydzień jest coraz bardziej nieporadny, jak jego kiedyś pełne blasku oczy robią się zamglone. Oddali Paszczaka na rzeź. Mówili, że z litości. Żeby się nie męczył.
A Paszczak? Jego o zdanie nikt nie pytał, bo małe, stare kucyki nie mają prawa decydować o niczym. Żyją, póki dobry pan pozwoli. Potem wspinają się po rzeźnickim trapie i znikają, jak gdyby ich nigdy nie było.

Taki los spotkał małego Paszczaka. Przerażony kucyk stanął w oborze handlarza i czeka na transport do rzeźni. Został zupełnie, zupełnie sam. Jego los nikogo nie interesuje. Nikt nie przyjdzie mu z pomocą. Nie wrócą po niego ludzie, u których spędził całe życie. Nikt też nie kupi leciwego kucyka. Jeśli razem nie pomożemy mu teraz, zostanie zabity.

Szanowni Państwo, życie Paszczaka kosztuje 2100 zł. Jeśli do piątku uda się wpłacić 500 zł zaliczki, dostaniemy czas do 25 listopada na spłatę. Potrzebne będą też pieniądze na transport (600 zł) oraz na opiekę weterynaryjna i kowalską, a także na dobre pasze i suplementy, które poprawią jego komfort życia.
Prosimy, pomóżcie nam go ocalić. Dla małego Paszczaka każda złotówka to szansa na ucieczkę spod rzeźnickiego noża.

prowadzenie jedynego w Europie Azylu dla żubrów

Wspieram Paszczaka