Nuka bezpieczna w Benkowie. Dziękuję!

Adoptuj wirtualnie źrebną Nukę!

04.09.2024

Nuka ma się bardzo dobrze, w stadzie od razu znalazła swoje miejsce i nadal zachowuje się spokojnie dzięki wsparciu, jakie dają jej pozostałe konie. W międzyczasie był u niej kowal, także jej motoryka się też poprawiła.

Jeszcze trochę czasu ma do wyźrebienia, a zanim do tego dojdzie niech cieszy się wolnością. Nie znamy jej przeszłości, nie wiemy gdzie była kiedyś, jak była traktowana ani dlaczego się jej pozbyto. Ale to nie ma znaczenia i dla Was też nie miało. Najważniejsze było ocalenie życia jej i tego, które w niej rośnie. Bardzo Wam za to ocalenie dziękuję.

A teraz Nuka jako lokatorka Benkowa może być objęta wirtualną opieką – zobaczcie zresztą jak intensywnie rozgląda się za swoimi dedykowanymi sponsorami 😉. Z góry dziękuję za każde wsparcie Nuki w codzienności.

Dziękuję, że jesteście ❤️

Na czym polega wirtualna adopcja? Opis niżej:
  • Całkowity miesięczny koszt utrzymania Nuki to 600 zł, ale to od Ciebie zależy wysokość miesięcznego wsparcia. Dla naszych zwierząt ważna jest każda złotówka. Adopcja wirtualna wspiera utrzymanie, leczenie i opiekę kowalską wybranego konia. Jeśli zdecydujesz się na nią, będziesz od nas regularnie otrzymywał filmy, zdjęcia oraz informacje, co u Nuki słychać.
  • Napisz do nas – kontakt@fundacjabenek.pl, lub przez formularz TUTAJ a my przekażemy szczegóły.
  • Więcej o adopcji wirtualnej przeczytasz tutaj: https://fundacjabenek.pl/adopcja-wirtualna/

05.08.2024

chce Wam bardzo podziękować za pomoc dla Nuki. Klacz bezpiecznie dotarła do Benkowa i po krótkiej kwarantannie została dołączona do stada koni.
Nuka bardzo się denerowała gdy była odizolowana od innych koni. Z obawy by nic się nie stało, po badaniach weterynaryjnych i uzyskaniu zgody od lekarza, została wpuszczona do stada. Przed nią jeszcze wizyta kowala, bo kopyta ma zaniedbane, ale najważniejsze, że jest już spokojna. Już nie próbuje forsować ogrodzeń, tylko spokojnie spaceruje z innymi końmi. Mam nadzieję, że szybko znajdzie końskich przyjaciół wśród uratowanych przez Was zwierząt.

Bardzo Wam dziękuję za pomoc dla Nuki. Ona żyje wyłącznie dlatego, że ją uratowaliście. Gdyby nie Wasza pomoc i zaangażowanie, dziś nie widzielibyście tych zdjęć. Dziękuję i zapraszam w każdy weekend do odwiedzin w Benkowie.

Dziękuję, za każdą pomoc.

niemal tydzień temu wpłacona została zaliczka za źrebną Nukę i miałem nadzieję, że mimo wakacji uda się uzbierać pozostałą kwotę i spłacić jej życie. Dzwoniłem, prosiłem, pisałem maile o pomoc i sporo wpłat doszło, ale nadal nie ma całej kwoty, dzięki której Nuka byłaby już zawsze bezpieczna.

Z handlarzem wczoraj rozmawiałem, choć od początku wiedziałem, że tam nie ma z kim rozmawiać. Ten człowiek zawsze robi problemy z czekaniem. Wywozi konie na mięso po kilkadziesiąt tygodniowo, nie robi mu różnicy jeden uratowany przez nas. Za każdym razem jak tam jestem, muszę patrzeć na powiązane do betonowych żłobów konie, czekające na wywóz do ubojni. Ogromna złość i bezsilność, bo wiem, że nie jesteśmy w stanie im w żaden sposób pomóc.

I niestety, jeśli nie uzbieramy dzisiaj brakujące 1600 zł, dla Nuki też nie będzie ratunku. I ona pojedzie na rzeź.
Bardzo proszę o drobne wpłaty dla niej. Nie jest nas dużo, ale jeśli każdy by jej dołożył po kilka złotych, może udałoby się, chociaż jej życie ocalić.

Uratowana 31.07.2024

25 lipca 2024 – Szanowni Państwo,
Dostałem te kilka zdjęć. To Nuka. Ma kilkanaście lat, jest źrebna, jutro o świcie jedzie do ubojni.

Zdjęcia przysłał mi handlarz. Wie, że mamy stado koników polskich. Pytał, czy może chcemy kupić, bo miła, bo grzeczna, bo źrebna. A tak naprawdę pytał tylko dlatego, że od nas chce więcej kilkaset złotych, niż dostanie w rzeźni i nie musi konia wozić, więc nie wydaje na paliwo. Oni nie dzwonią, bo im szkoda zabić konia. Dzwonią, bo widzą zarobek.

Pytałem o Nuki historię. Skąd jest i co robiła. Handlarz powiedział, że „nieważne co robiła, skoro nikt jej już nie chce”. Śmiejąc się, dodał, że nie pytałem nawet, bo w ubojni za tą wiedzę dopłat nie ma…

Życie Nuki dobiega już końca, bo ktoś uznał, że już się nażyła. Że starczy. Że ważniejsze są pieniądze, a ona sama jest niepotrzebna, zbędna. Niechciana. I nie ma znaczenia, że jest źrebna i za kilka miesięcy ma rodzić. W ubojni nikt klaczy nie bada, nie robi USG, bo to koszty i czas, a tam trzeba zabijać, a nie sprawdzać. To, że była źrebna, zobaczą dopiero po zarżnięciu Nuki, ale i tak świat się o tym nie dowie. Co się dzieje w rzeźni, w rzeźni zostaje.

nie mam innych zdjęć Nuki, mieć też ich nie będę. Koń stoi ponad 500 km od Nowej Studnicy. Nim tam dojadę i wrócę, nie będzie już czasu na ratunek. Muszą starczyć te, co mam, bo jak nie starczą to źrebna Nuka jutro przed świtem, wejdzie na trap odwożący niechciane konie na rzeź.

Los tej klaczy jest w naszych rękach. Jeśli zdołamy ją spłacić, uratujemy dwa konie. Sprawimy, że za kilka miesięcy Nuka będzie miała szansę urodzić i zatroszczyć się o swoje ukochane dziecko. Nie możemy jej zostawić, nikt inny jej nie pomoże, bo nikt nawet nie wie, że ona tam w tej oborze stoi i czeka na wywóz do rzeźni.

Handlarz chce za Nukę 7300 zł. 25 lipca zebraliśmy i wpłaciliśmy zaliczkę w wysokości 2300 zł. Czas na spłatę mamy do końca miesiąca i ani dnia dłużej.
Bardzo proszę o ratunek.

Dziękuję, za każdą pomoc.

z tytułem „Ratunek dla źrebnej Nuki”
numer konta:
23102040270000110216926564