Melonik już jest w Nowej Studnicy

05.05.2023

Szanowni Państwo, uratowany dzięki Waszej pomocy Melonik już przyjechał do Nowej Studnicy. Po kilku dniach kwarantanny, odrobaczeniu i obowiązkowych badaniach wreszcie trafił na padok.

Melonik mimo sędziwego wieku jest w dobrej formie, dopisuje mu apetyt i ma dobry humor.

Ale najważniejsze z tego wszystkiego jest to że żyje i jest bezpieczny. Tylko dzięki Wam i Waszej pomocy było to możliwe. Za co bardzo dziękujemy

28.04.2023

Szanowni Państwo, dziś z samego rana mam dla Was wspaniałe wieści. Ten maleńki, biały kucyk jest uratowany. Melonik dostał od Was piękny prezent – życie.  Odpoczywajmy teraz wszyscy w ten długi weekend i zbierajmy siły do dalszej walki o skrzywdzone zwierzęta

Dziękuję za wsparcie

Uratowany 28.04.2023

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szanowni Państwo, Melonik jest starszym kucykiem, którego
historia jest podobna do historii innych starych i niepotrzebnych już zwierząt.

Mogła by być taką opowieścią, którą można przypasować do połowy koni, które uratowaliście. A brzmi ona tak:

Melonik dawno, dawno temu był ślicznym białym źrebaczkiem,

dzieciaki nie mogły się do niego dopchać, żeby go przytulić i wyczesać. Każdy chciał poczęstować malucha marchewką, czy jabłkiem. Melonik miał piękną stajenkę, zawsze czystą słomę pod kopytkami i owiec w korytku. Czuł się kochany i szczęśliwy.

Później gdy już był dorosłym i silnym kucykiem, na jego grzbiecie jeździły roześmiane dzieciaki. Miał piękne, wysadzane cekinami siodło i różowy kantarek. W stajni w której mieszkał były też inne konie i całe popołudnia spędzał brykając z nimi po łące. Czuł się potrzebny i niezastąpiony.

I tak płynęły Melonikowi lata w miłości i dostatku.

Lecz przyszła starość, ten miły kucyk już nie miał siły wozić dzieci na swoim grzbiecie, szybko się męczył, a jedno kopytko bardzo go bolało. Futerko straciło swój śnieżnobiały blask, już nikt nie chciał go czesać ani przytulać. Pojawiły się pierwsze choroby i weterynarz coraz częściej zaglądał do stajni. Melonik stał się starym, schorowanym dziadkiem, którego już nikt nie chce, i który nie przynosi żadnego dochodu. A tylko trzeba go utrzymywać i leczyć.

Co zrobił wtedy właściciel stajni? Sprzedał Melonika handlarzowi, żeby jeszcze trochę na nim zarobić, żeby jeszcze trochę w niego wycisnąć. W stajni powiedział, że kucyk pojechał na łąki, żeby tam spokojnie spędzić swoją starość.

Takich historii znam setki, ale za każdym razem gdy je słyszę nóż sam mi się otwiera w kieszeni. Jak można zabić kochające i oddane zwierzę, tylko z tego powodu, że jest już stare i nie ma tyle sił co kiedyś? Nigdy tego nie zrozumiem.

Całe szczęście jesteśmy my, i możemy uratować Melonika i jeszcze wiele innych istnień.

Za życie melonika handlarz chce 3000 złotych. Już uzbieraliśmy połowę. Resztę muszę wpłacić już w piątek.

Proszę, pomóżcie go uratować.

z tytułem „Ratuję Melonika”

Ratuję Melonika

Ratuję Melonika