Udało się! Kazik jest bezpieczny.

Aktualizacja 15.06.2023

dzisiaj mamy dla Was film z uratowanym niedawno osiołkiem Kazikiem. Tak jak każdy nasz nowy podopieczny przeszedł kwarantannę, wizytę weterynarza, kowala i mógł dołączyć do pozostałych osiołków. Jest jeszcze trochę nieśmiały, ale staje się coraz bardziej ciekawski i interesuje się człowiekiem.
Na ten moment Kazik nawiązuje pierwsze znajomości z innymi osiołkami i poznaje nowe miejsce.
Mamy nadzieję, że dużo miłości, cierpliwości i marchewek sprawią, że nam zaufa i poczuje się wśród nas bezpiecznie.

Ale na to przyjdzie jeszcze czas. Teraz musi się zaaklimatyzować i odpocząć po tym co go spotkało. Czasu ma u nas pod dostatkiem.
Dziękujemy Wam w imieniu Kazika za ocalenie życia i zapraszamy na film!

Dziękuję za wsparcie

z tytułem „Wspieram Kazika”

Wspieram Kazika

06.06.2023

kolejny raz pokazaliście, że razem możemy zdziałać wiele! Udało się uratować Kazika i jest już bezpieczny. Dziękuję Wam w jego imieniu.

Uratowany 06.06.2023

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

O Kaziku dowiedziałem się od handlarza przypadkiem. W jego prowizorycznej stajni stał przywiązany na zewnątrz, żeby nie zajmował miejsca zwierzętom na których da się zarobić. Nikt o niego nie pytał, nie interesował się nim, więc handlarz spisał go na straty. Nie opłaca mu się go dłużej tu trzymać, zabiera tylko miejsce a i karmić go przecież trzeba. Powiedział, że jeszcze chwila i oddaje go do rzeźnika, żeby chociaż trochę na nim zarobić. Bo tutaj liczy się tylko zysk. Zwierzę nie jest istotą która czuje, jest sposobem na zarobek.

Ale ja nie mogłem się powstrzymać. Podszedłem do miejsca w którym był przywiązany. I zobaczyłem Kazika – młodziutkiego osiołka, który spanikowanymi oczami wyglądał ratunku i pomocy. On nie wie czemu się tu znalazł. Nie wie co zrobił, że spotkał go taki los. Przecież jest tylko malutkim osiołkiem. Co złego mógł zrobić człowiekowi, że skazał go na śmierć? Co złego mógł zrobić taki niewinny, malutki osiołek?

Podchodząc do niego powoli chciałem dać mu trochę wsparcia. Ale on z przerażeniem na mnie patrzył, swoimi wielkimi oczami. Był sparaliżowany ze strachu, nie ruszył się nawet na krok. Nie podchodziłem dalej, nie chciałem go dodatkowo stresować. Jednocześnie zastanawiałem się co mógł przeżyć taki młodziutki osiołek w swoim krótkim życiu. A może lepiej nie wiedzieć?

Handlarz nawet nie skomentował. Mało go obchodzi historia jakiegoś zwykłego osła. Jego obchodzi ile może na nim zarobić. Dlatego Kazik stoi na dworze, przywiązany do słupa. Nie jest warty dachu nad głową – nawet tego w mrocznej, zatęchłej stajni.

Ale ja nie mogę zostawić tutaj tego młodziutkiego, niewinnego osiołka. Wiem, że może nie jest najpiękniejszy na świecie, ale czy to znaczy, że nie jest wartościowy? Dla mnie każde życie jest warte ocalenia. I wiem, że dla Was też. Dlatego przychodzę do Was z nadzieją na ratunek.

Handlarz wycenił życie Kazina na 4300 złotych. Wczoraj zebraliśmy 2400 złotych. W poniedziałek wieczorem muszę przelać handlarzowi brakujące 1900 złotych. Proszę pamiętajcie o tym osiołku bo weekend szybko minie a kwota do uzbierania jest duża.

Bardzo Was proszę o pomoc…

Wspieram Kazika