Wielbłądy są już bezpieczne! Dziękujemy!

Aktualizacja 03.06.2022

Do czego może być potrzebna wielbłądzia sierść?

Naszemu wspaniałemu wielbłądowi Jaśkowi trafiło się dziś skubanko. Zostaliśmy poproszeni o dostarczenie wielbłądziej wełny, która w celach dydaktycznych zostanie przekazana na zajęcia dla dzieci. Będą one porównywać wełnę wielbłądzią, owczą i lamią. Spróbują znaleźć podobieństwa i różnice. Samo skubanie Jaśka w żaden sposób mu nie przeszkadza. A jest to dla niego przyjemny zabieg, po którym będzie mu chłodniej. Normalnie to pozwalamy naszym wielbłądom wylinieć samodzielnie. No ale w tym przypadku jest wyższy cel. A przy okazji Jasiek ma darmowe spa. Jak widać na filmiku nasze wielbłądy linieją w różnym tempie. Big Mama ma już letnie futerko a maluch z kolei jest całkiem kudłaty. Młode wielbłądy potrzebują nosić dłużej ciepłą sierść. Przy okazji chcielibyśmy Was zaprosić w weekend do Benkowa. Przypominamy, że jesteśmy czynni od 10 do 16. —

Aktualizacja 31.03.2022

Oto uratowane przez Was z cyrku wielbłądy – Fifi i Rifi oraz Karmelka i Bezik. Dzięki Wam są już bezpieczne w naszym Azylu. Zwierzaki są bardzo kontaktowe i przyjacielskie. Niestety Bezik okazał się chory. Ma opuchniętą szczękę i zatokę przynosową. Czekamy na przyjazd weterynarza, który oceni jego stan zdrowia.

Aktualizacja 24.03.2022

przychodzimy dzisiaj z dobrymi wieściami. Dzięki waszemu wsparciu udało nam się uratować wielbłądy. Bardzo dziękujemy za waszą pomoc! Wielbłądy są już u nas w Benkowie. Na dniach wstawimy nowe zdjęcia.

Aktualizacja 09.03.2022

Zbiórka pieniędzy na wykupienie wielbłądów idzie bardzo słabo. Szczególnie w obecnej sytuacji wszyscy skupieni są bedziej na pomaganiu ludziom i zwierzętom z Ukrainy. Ale te wielbłądy też chcą żyć i zasługują na życie! Nie chcemy się poddać. Wpłaciliśmy niewielką kwotę i udało nam się przedłużyć termin wpłacenia całości do 22 marca. Prosimy o pomoc!

Aktualizacja 02.03.2022

Nie udało nam się zebrać potrzebnej kwoty aby wykupić te cierpiące, spracowane wielbłądy. Bardzo Państwa prosimy o pomoc. Nie pozwólmy im pójść na rzeź. One też zasługują na godne życie.
Uprosiliśmy handlarza aby dał nam jeszcze tydzień więc mamy czas do 08.03.2022 aby je spłacić. Jeśli tego nie zrobimy one umrą nawet nie poznawszy wcześniej szczęścia i spokoju. Prosimy. Pomóżcie.

Uratowane 24.03.2022

Wyobraź sobie, że co rano budzisz się przerażony. Starasz się ze wszystkich sił być posłuszny, pracować jak najlepiej, a w zamian dostajesz tylko batem po zadzie. Żebyś lepiej pracował nie dostajesz jeść przez kilka dni – tak aby być bardziej podatnym na naukę sztuczek. Jak twoje cierpienie przysparza ludziom śmiechu, zabawy, pieniędzy. Co wieczór widzisz, jak cierpią twoi przyjaciele z boksu obok, jak umierają jeden po drugim. Kiedy przyjdzie na mnie czas – pytasz – kiedy w końcu poczuję spokój i ukojenie?

Każdy z nas był kiedyś w cyrku.  Pewnie świetnie się bawiliście oglądając śmieszne zwierzęta robiące sztuczki. Pewnie kupowaliście kolorowe świecidełka i popcorn. Jednak wtedy nikt nie myślał o tym, co przechodzą te zwierzęta. Ile przerażenia czują budząc się co rano, myśląc co przyniesie ten kolejny tragiczny dzień? Czy to może będzie już koniec?

Te wielbłądy znalazły się w tragicznej sytuacji. Kraj, z którego pochodzą, zabronił cyrkom występów z udziałem zwierząt. Każdy z nas się cieszy, tylko co się dzieje z tymi zwierzętami? Niestety, sytuacja nie jest łatwa. W cyrkach są dwa typy zwierząt – takie co łatwiej sprzedać i takie co trudniej. Ich życie jest warte tyle ile ktoś jest w stanie za nie zapłacić. Zwierzę jest towarem, który, gdy niepotrzebny, trzeba jak najszybciej sprzedać i pozbyć się problemu.

Wielbłądy są z tych zwierząt, które łatwiej sprzedać. Jest na nie duży popyt, ale czy to oznacza dla nich dobre życie? Niestety nie. Wielbłądy, które się nie sprzedadzą na miejscu, wysyłane są na wschód, gdzie występy zwierząt cyrkowych nadal są legalne. Tam trafiają do cyrków lub do ubojni. Na wielbłądzinę nadal jest popyt i ludzie są w stanie dużo za nią zapłacić. Więc dla właścicieli to szybki zysk za towar, którego już nie potrzebują. A co za różnica, że to zwierzę czuje, myśli, boi się? Pieniądze są i to jest najważniejsze.
Zastanawiacie się pewnie co się dzieje z takimi zwierzętami jeśli jednak nie uda ich się sprzedać z zyskiem? Wielbłądy w takiej sytuacji są najczęściej zabijane i podawane jako jedzenie lwom i tygrysom z cyrku.

Właśnie z tego powodu przychodzimy do Państwa z ogromną prośbą.

Mamy możliwość wykupienia czterech wielbłądów właśnie w takiej sytuacji. Jest to matka z małym wielbłądziątkiem i dwójka dorosłych wielbłądów. Zastanawiamy się, co przeżyli w swoim życiu, ile musieli się napracować, aby przeżyć. Ile ich najbliższych umarło w głodzie i bólu, by zapewnić rozrywkę ludziom? Co myśli to małe przerażone wielbłądziątko wtulając się w mamę? Co myśli matka, nie mogąc uratować swojego jedynego dziecka przed człowiekiem ,dla którego jest tylko towarem?

Ich jedyną szansą na spokojne życie, bez cierpienia i głodu jesteście Wy. Dzięki Wam możemy uratować je przed śmiercią w ubojni lub dalszą męczarnią w cyrku. Prosimy Was o pomoc. Nie skazujmy ich na dalsze cierpienie. One na to nie zasługują. Nikt nie zasługuje.

Cena wykupu tej czwórki wielbłądów to 48 000 zł, w tym już zawarty transport, przygotowanie dla nich wybiegu, diagnostykę weterynaryjną i  pasze.

z tytułem ” Ratunek dla spracowanych wielbłądów”

Ratuję spracowane wielbłądy

prowadenie jedynego w Europie Azylu dla żubrów