BRYSIA URATOWANA

DZIĘKUJĘ!

20.12.2023 Szanowni Państwo, Brysia uratowana przed czasem. Tak bardzo wzruszył Was jej los, że udało się zebrać od razu całą kwotę na wykup. Dziękuję każdemu z Was za ratunek, dziękuję Pani Kasi i jej przyjaciołom, którzy bardzo pomogli, by Brysia nie czekała, a i wsparli jeszcze Kinga.

Takie cuda tylko z Wami. Jesteście wspaniali.

„Pan to jednak głupi jest, zamiast kupować porządne konie to ciągle jakieś wynalazki zbiera. Teraz ta oślica znowu. To chude takie, koślawe, niewyrośnięte. Matka była stara, nie miała dość mleka i to, to zmarnowane jest. Takie byle jakie, do niczego nie podobne. Najpaskudniejszy osioł, jakiego miałem. Nie brałby tego, ale chłop nalegał, że pieniędzy nie ma, a święta idą. To stary kawaler, przepił prawie całą ojcowiznę, a teraz nawet te truchła sprzedał. Ta stara to z 25 lat żyła u nich w oborze.
No jak to, jaka stara? Dwa były przecież, jeszcze stara matka była. Ale to jakąś grzybice miało czy inny syf, parch jak cholera, aż brzydziłem się dotknąć. Kijem zapędzałem, żeby nie musieć dotykać. Całe jakieś takie nastroszone, w strupach. Wywiozłem od razu do rzeźni, zarżnęli tego samego dnia. Nawet z samochodu u siebie nie sprowadziłem, bo się bałem, że sam jeszcze coś złapie. Tylko to małe wypchnęliśmy z chłopakami siłą, bo stało jak wmurowane, wywróciło się to to i dlatego teraz kuleje.

Termin spłaty zaliczki mija za:

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Leżało aż myślałem, że zdechnie na zawał czy co. Oddychało głośno, oczami przewracało i trzęsło się całe. Ale za ogon podnieśliśmy i stoi. A po co weterynarza, przecież na rzeźni to nie wadzi to po co wydawać kasę. Zresztą jak boli, to przestanie, jutro ją zabiorę i też zarżną, nie będzie kulała ani nic…

Ją zostawiłem, bo myślałem, żeby odpaść i wtedy na nóż dać, zawsze parę złoty więcej. Ale to to słabo żre, a drze się tak, że trudno znieść. No ryczy pewnie za tą starą co ubita, one zawsze razem były. A wie pan, jak tamtą w ubojni kijem zganiałem z przyczepki to śmieli się, że płacze. Łzy jej ciekły jak grochy. Ale wg mnie to po prostu jakiś paproch jej wleciał albo co, a nie żadne łzy. No sam pan powiedz, jak osioł może płakać? Ja nie wiem co ludzie widzą w tych osłach. Ani to ładne, ani mądre, ani nic. Żadnego pożytku po za rzeźnią nie ma z tego. A te dwie co teraz, to już nawet zarobku nie dały dobrego. Idź pan w cholerę z takim interesem.

Tak, 2700 zł i nie będzie taniej. Powiedziałem, że do jutra zaczekam to zaczekam, nie musi pan po piętnaście razy pytać o to samo, u mnie słowo droższe od pieniądza. Przywiezie Pan jutro przed godziną 14 zaliczkę z 1500 zł to nie dam na zarżnięcie, ale i tak do świąt musi pan dać resztę kasy i zabrać ten wynalazek. Ja tu Wigilię mam, rodzina się zjedzie i co mamy słuchać tego wycia? Całe święta by nam zepsuła. Jak pan nie wróci, na hak dam i tyle.”

Szanowni Państwo, dałem jej na imię Brysia, by miała cokolwiek. By nie była tylko mięsem.

Proszę Was o ratunek dla niej i pomoc w uzbieraniu zaliczki. Nie odwracajmy się od malutkiej ośliczki, nie zostawiajmy jej na pewną śmierć. Podarujecie jej jeśli chcecie i możecie po kilka złotych, to dla niej dobry prezent, a dobre prezenty mają wielką moc – ratują życie.

Dziękuję za każde wsparcie.

z tytułem „Ratuję Brysie”
numer konta:
23102040270000110216926564

Pomoc dla Brysi

Jeśli podasz swój e-mail, poinformujemy Cię o ich dalszych losach

Pomoc dla Brysi