Projekt wspierający dla dzieci z niepełnosprawnościami i zagrożonymi wykluczeniem

Fundacja BENEK od samego początku działalności niesie pomoc zarówno zwierzętom jak i ludziom. Prowadzimy terapie kontaktowe, edukujemy, przyjmujemy szkoły i przedszkola w naszym ośrodku, a także odwiedzamy placówki edukacyjne oraz opiekuńcze. Gościmy również rodziny podlegające pod MOPS. Lubimy ludzi, lubimy zwierzęta.
Aktualnie realizujemy projekt – Za każdym koniem stoją szczęśliwe dzieci, którego celem jest prowadzenie zajęć z hipoterapii oraz jazdy konnej dla dzieci chorych, oraz narażonych na wykluczenie, a także rozwinięcie wolontariatu dla dzieci i młodzieży oraz dla podopiecznych MOPS.

Dzięki wsparciu Fundacji LOTTO im. Haliny Konopackiej zostały zakupione tak bardzo potrzebne pasy do hipoterapii, wysokiej jakości kaski jeździeckie oraz przeszkody i drągi, które sprawiły, że zajęcia u nas są jeszcze bardziej atrakcyjne.
Nasz parcours robi furorę. Żywe kolory, stabilność, wysoka jakość wykonania z myślą o bezpieczeństwie, znacznie podnoszą walory naszych zajęć. Miękkie drągi (część z tworzywa, część piankowych) oraz plastikowe stojaki są wykorzystywane na zajęciach jako tor przeszkód dla dzieci i młodzieży, a czasem nawet 😉 dla koni. Gry zespołowe, zawody, wspólna zabawa rozwijająca umiejętności interpersonalne, podnoszenie sprawności, samomotywacji oraz kreatywności to to, na czym nam bardzo zależy.
Czujemy się zaszczyceni, że nasze działania zostały zauważone, a dzięki otrzymanej darowiźnie możemy robić jeszcze więcej i jeszcze lepiej. Fundacja LOTTO im. Haliny Konopackiej – dziękujemy!

Jednocześnie serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych do dołączenia do projektu. Dysponujemy pełnowymiarową halą, zatem nie są nam straszne warunki atmosferyczne. Zapraszamy dzieci z niepełnosprawnościami, ośrodek jest przystosowany, a zajęcia dla dzieci z orzeczeniem są bezpłatne. Zachęcamy również do dołączenia do naszej grupy młodzieżowej, która pomaga przy uratowanych zwierzętach, ucząc się opieki nad nimi. Nasze zwierzęta są spokojne, zrównoważone i wypoczęte, bo wszystko, co robimy odbywa się z poszanowaniem ich potrzeb i możliwości. I jak zawsze zapraszamy również szkoły i przedszkola do odwiedzin.

Dziękuję, że jesteście ❤️

Pomoc dla Benkowa

Jeśli podasz swój e-mail, poinformujemy Cię o naszych działaniach

z tytułem „Wsparcie dla koni z rzeźni”